Texts Tags by Chronological order

1987 (1) 1988 (2) 1989 (1) 1990 (5) 1991 (7) 1992 (17) 1993 (2) 1995 (1) 1999 (4) 2002 (5) 2005 (17) 2006 (52) 2007 (63) 2008 (44) 2009 (15) 2010 (50) 2011 (22) 2012 (15) 2013 (24) 2014 (22) 2015 (22) 2016 (20) 2017 (10) 2018 (11) 2019 (4) 2020 (10) 2021 (5) 2022 (5) 2023 (2)

---> ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! διαβάστε σχετικά με το blog

---> ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! διαβάστε σχετικά με το blog
κάντε κλικ πάνω στην εικόνα

11/01/2016

Ιδιωτικός Τομέας: μια πονεμένη ιστορία ~ Private Sector: a doleful story

Ιδιωτικός Τομέας: μια πονεμένη ιστορία   14-2-2014
Ποιος/α συμπαραστέκεται στον εργαζόμενο/η του Ιδιωτικού Τομέα;



Αφορμή γι' αυτό το κείμενο ήταν μια βραδινή βόλτα από την οποία πέρασα κατά τύχη από το πρώην υποκατάστημα των SPRIDER stores στην Αγία Παρασκευή και διάβασα τα συνθήματα των εργαζομένων πάνω στις βιτρίνες του καταστήματος. Με έπιασε θλίψη και οργή. Αλλά κυρίως Θυμός.

Είμαι ένας εργαζόμενος (άνεργος σήμερα αφού αν κάνω ένα-δύο μεροκάματα τη βδομάδα καλά είναι) ο οποίος έχει δουλέψει: 8 χρόνια ακριβώς στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός εργαζόμενος σε διάφορες εταιρείες, εργοστάσια και ΙΤΕΕ, άλλα 8 εκπαιδευτικά έτη -5 χρόνια περίπου- ως αναπληρωτής εργαστηριακός εκπαιδευτικός σε Τεχνικά Λύκεια (δηλαδή ως αναπληρωτής δημόσιος υπάλληλος) και άλλα 5 χρόνια ως ελεύθερος επαγγελματίας (ως πάροχος υπηρεσιών και ως εμπορικός αντιπρόσωπος). Και οι 9 εταιρείες, εργοστάσια και ΙΤΕΕ που έχω δουλέψει έχουν βάλει λουκέτο! Στη μόνη όμως δουλειά που με απέλυσαν είναι αυτή του δημοσίου (!) όπου κάλυπτα αν και αναπληρωτής πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Τεχνικής Επαγγελματικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού φρόντισαν με αφορμή τα μνημόνια και την κρίση να την εξαφανίσουν.
Το δημόσιο αποδείχτηκε ως ο χειρότερος εργοδότης. Από καμιά δουλειά στον Ιδιωτικό Τομέα δεν με έχουν απολύσει. Φρόντισα στις 8 από τις 9 δουλειές να φύγω οικειοθελώς για διάφορους λόγους πριν κλείσουν. Μόνο σε μία εταιρεία όπου ήμουν -προ κρίσης κιόλας- έβαλε λουκέτο και απέλυσε όλους τους εργαζόμενους. Άρα ξέρω πολύ καλά ότι παίζει σε όλο το επαγγελματικό πλέγμα και σε όλο το εργατικό φάσμα στην Ελλάδα εκτός βέβαια από τον πρωτογενή τομέα.

Με τίποτα -και το ξεκαθαρίζω από την αρχή- δε θέλω να μπω στη "λογική" (στο παραλογισμό δηλαδή) να βάλω σε αντιπαράθεση τον ένα εργασιακό τομέα εναντίον του άλλου. Αυτό το έχουν αναλάβει εργολαβικά οι μεγαλο-εργολάβοι της διαπλοκής, της ρεμούλας και της "ενημέρωσης" μέσα από τα ΜΜ"Ε" που ελέγχουν. Όμως δεν χωρά αμφιβολία πως ο μεγάλος αδικημένος είναι αυτός του ιδιωτικού (μισθωτού) τομέα. Έχουν χαθεί τα τελευταία 4 χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας (ενώ αντίστοιχα έχουν μπει σε διαθεσιμότητα μερικές χιλιάδες και δεν έχει ακόμα απολυθεί κανείς από τον δημόσιο τομέα εκτός της ΕΡΤ -αλλά θα γίνει κι αυτό εντός ολίγων εβδομάδων) στον ιδιωτικό τομέα από μισθωτούς και μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες και δε βλέπω τους εργαζόμενους που είναι στο δημόσιο να δείχνουν καμία συμπαράσταση στους συναδέλφους τους στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και ούτε η υπόλοιπη κοινωνία (άνεργοι, νοικοκυρές, συνταξιούχοι, μαθητές) , ούτε καν οι ίδιοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ως πνεύμα αλληλεγγύης προς τους απολυμένους ή προς απόλυση συναδέλφους τους!

Μέσα σε πέντε λεπτά η εργοδοσία των SPRIDER stores με κόλπο έβγαλε τους εργαζόμενους έξω από τα καταστήματα και τους έβαλε λουκέτο. Έτσι απλά. Στο χώρο των εργαζομένων στις ιδιωτικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών γίνεται χαμός. Τα εργοστάσια κλείνουν το ένα μετά το άλλο: Εύβοια, Μακεδονία, Ήπειρος, Αττική, ... όλη η Ελλάδα... Ποιος ενδιαφέρεται, ποιος συμπαραστέκεται, ποιος κατεβαίνει στο δρόμο, ποιος; Φωνή απελπισίας σε μια κοινωνία που οδεύει στην ολοκληρωτική, αμετάβλητη και ανεπανόρθωτη καταστροφή.

Πως έχουμε γίνει έτσι; Πως θα ορθοποδήσει αυτή η κοινωνία χωρίς στοιχειώδη ταξική αλληλεγγύη; Χωρίς εργατική αλληλεγγύη; Χωρίς Αλληλεγγύη νέτα σκέτα; Θα γίνει μία πράξη αντίστασης το κάλεσμα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ από τη Δευτέρα 17-2 για το λουκέτο που θέλει να βάλει στα πολυ-ιατρεία του ΕΟΠΥΥ η δοσίλογη αντισυνταγματική κυβέρνηση; Μιλάμε για την Υγεία. Αν δε μπορέσει να μας ενώσει η διάλυση της Υγείας τι άλλο μπορεί να μας ενώσει; (Αφού είδαμε πως η Παιδεία και οτιδήποτε άλλο ως τώρα δεν το κατάφερε.)

Φωνή Απελπισίας. Φωνή Απόγνωσης.
http://www.youtube.com/watch?v=Nvrkke1YZbc

---
Συμβαίνει Τώρα!
Ενδεικτικά θα αναφέρω ποια γεγονότα απασχολούν την επικαιρότητα
ή θα έπρεπε να την απασχολούν αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή στην Ελλάδα:
- κλείσιμο των πολυϊατρείων και των δομών του ΕΟΠΥΥ
- απόρριψη Συριακών χημικών όπλων στα νοτιοδυτικά της Κρήτης
- η βάση της Λάρισας ως προτεκτοράτο της ΕΕ για την Αφρική
- αποστολή έμψυχου και άψυχου στρατιωτικού υλικού σε Αφρική και Ασία
- 24ωρη απεργία στη FORTHNET στο Ταύρο (προσαγωγές εργαζομένων)
- απαγόρευση τηλεοπτικής εκπομπής για το Φαρμακονήσι από την εισαγγελία
- μήνυση κατά σατυρικής εκπομπής από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας
- δίωξη δημοσιογράφου για δημοσίευση ΦΕΚ σε διαδικτυακή ιστοσελίδα
- αυτοκτονία απολυμένου εργαζομένου από το PRAKTIKER (τρομοκρατία εργαζομένων)
- ωμή παρέμβαση αστυνομίας στη δημ. εκπαίδευση (ανακρίσεις - τρομοκρατία μαθητών)
- διευθυντές σχολείων καταδίδουν και δίνουν προσωπικά στοιχεία μαθητών σχολείων
- 25 χρόνια κάθειρξη σε αθώο κατά εντολή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας
- κινητοποιήσεις αγροτών
- κινητοποιήσεις εναντία στα διόδια
- κινητοποιήσεις σχολικών φυλάκων σε διαθεσιμότητα
- κινητοποιήσεις καθαριστριών σε διαθεσιμότητα
- κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα
- κινητοποιήσεις απολυμένων δημοσιογράφων της ΕΡΤ
- κινητοποιήσεις στη Χαλκιδική (προσαγωγές αγωνιστών)
- ...                                                                                                             

... εσύ σε τι από τα πάνω είσαι Αλληλέγγυος στο Δρόμο;


Δεν υπάρχουν σχόλια: