Texts Tags by Chronological order

1987 (1) 1988 (2) 1989 (1) 1990 (5) 1991 (7) 1992 (17) 1993 (2) 1995 (1) 1999 (4) 2002 (5) 2005 (17) 2006 (52) 2007 (63) 2008 (44) 2009 (15) 2010 (50) 2011 (22) 2012 (15) 2013 (24) 2014 (22) 2015 (22) 2016 (20) 2017 (10) 2018 (11) 2019 (4) 2020 (10) 2021 (5) 2022 (5) 2023 (2)

---> ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! διαβάστε σχετικά με το blog

---> ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! διαβάστε σχετικά με το blog
κάντε κλικ πάνω στην εικόνα

06/11/2016

Σχόλια σε δημιουργίες στο www.stixoi.info [6ος/2013] ONline comments

Σχόλια στο stixoi.info όπου δεν θέλω να χαθούν.
Και μιας κι έχω αυτοδιαγραφεί από αυτή την ιστοσελίδα ως μέλος της (οι λόγοι εδώ), από τις 16-6-2016 έως και τις 16-6-2016 όπου ήμουν, θέλω ως "φόρο τιμής" να διατηρήσω αυτά τα σχόλια όπως ήταν καταχωρημένα στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Εξάλλου εκεί για πρώτη φορά διαδικτυακά κατέθεσα τα εσώψυχα μου σε δημόσια θέα όπως είχαν καταγραφεί ως "σκέψειςΣΤΟχαρτί" στο συρτάρι μου από το 1987.

Σχόλια σε δημιουργίες στο stixoi [6ος/2013]
Δημιουργός: seizeTHEday, Kostis *seizeTHEsky*
Προσωπικά σχόλια σε δημιουργίες του "stixoi.info" που πιστεύω πως δε πρέπει να χαθούν.
Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info

Κοινωνικές τάξεις, κράτος και έθνος
http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Poems&act=details&poem_id=203836


seizeTHEday
28-06-2013 @ 11:46
Είναι μεγάλη υπόθεση να ξέρεις τη θέση σου στην κοινωνία. Να αναγνωρίζεις πως ανήκεις σε κάποια από τις προαναφερθείσες Τάξεις και να μην έχεις μυωπικά γυαλιά και παρωπίδες μέσω των θρησκευτικής πίστης, της εθνικής "ομοψυχίας" και της αστικής-κυρίαρχης προπαγάνδας γενικά.

Η Θρησκεία όπως έχει πολύ σωστά ειπωθεί είναι από τα ισχυρότερα σκληρά ύπουλα ναρκωτικά που αποπροσανατολίζουν την εργατική τάξη (με όλες τις επιμέρους διαβαθμίσεις της) μαζί με το εμπορικό αθλητικό προϊόν (ποδόσφαιρο για τους Ευρωπαίους, ράγκμπι για τους Αμερικάνους, κρίκετ για τους Ινδούς, κτλ), τον καταναλωτισμό, τον ρατσισμό, την κομματοκρατία, τα ελεγχόμενα ΜΜΕ που κατά την συντριπτική πλειοψηφία τους αναπαράγουν και διαμορφώνουν την εκάστοτε συστημική προπαγάνδα με αιχμή του δόρατος την τηλεόραση και έπεται σήμερα το διαδίκτυο, κα.

Ένα μεγάλο υπαρκτό πρόβλημα συνειδητοποίησης υπάρχει έντονα και σε μορφωμένα στρώματα εργαζομένων. Σήμερα το κακό είναι πως ένας επιστήμονας γιατρός που δουλεύει σε ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ ως μισθωτός εργαζόμενος ή ένας δικηγόρος που εργάζεται σε μία εταιρεία ως μισθωτός υπάλληλος ή ένας εκπαιδευτικός στο Υπουργείο Παιδείας (ανεξαρτήτου βαθμίδας) αδυνατεί να κατανοήσει πως ανήκει στην εργατική Τάξη. Ως όρος το "εργατική Τάξη" τους ξενίζει και τον θεωρούν παρωχημένο και αριστερίστικο που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Γενικά θα έλεγα πως οι σημερινοί μας επιστήμονες που προέρχονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανωτέρα ή ανωτάτη εκπαίδευση, αδυνατούν να κατανοήσουν πως εφόσον δουλεύουν στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα με σχέση μισθωτής εργασίας ανήκουν σε αυτήν την έρημη εργατική Τάξη.

Θα ήθελαν να την έλεγαν αλλιώς -ας πούμε Τάξη εργαζομένων- αλλά η λέξη εργάτης ή εργατική τους ξενίζει. Δεν καταλαβαίνουν -και επαναλαμβάνω μιλώ για τα πιο μορφωμένα στρώματα του Ελληνικού Λαού- πως ο όρος απλά διευκολύνει τη συνειδητοποίηση. Δεν καταλαβαίνουν πως ανεξάρτητα από την μόρφωση και εφόσον και οι ίδιοι δεν έχουν μέσα παραγωγής και εργάζονται με μισθωτή-υπαλληλική σχέση εργασίας στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ανήκουν ως ένα άλλο μικρότερο υποσύνολο στο γενικό σύνολο που ονομάζεται Εργατική Τάξη.

Η κυρίαρχη συστημική αστική προπαγάνδα έχει καταφέρει να κονιορτοποιήσει σε ένα παραμορφωτικό συνονθύλευμα αμορφωσιάς και λαϊκής υποκουλτούρας έννοιες όπως εργάτης και αγρότης διαμορφώνοντας τις συνειδήσεις των μορφωμένων ανθρώπων ώστε με το διαίρει και βασίλευε να καταφέρνουν να επικρατούν με την προπαγάνδα τους. Και βλέπουμε σήμερα -εν έτη 2009 http://www.alfavita.gr/arthra/%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BB%CF%8D%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%E2%80%93-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82 - να έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό νέων που πάνε στη δευτεροβάθμια τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση στην Ευρώπη! Βλέπεις το όνειρο κάθε Ελληνίδας μάνας είναι ο γιος και η κόρη να μην γίνουν αγρότες ή εργάτες αλλά επιστήμονες. Και έτσι φτάσαμε σήμερα να "εξάγουμε" επιστήμονες με τα λεφτά Ελλήνων φορολογουμένων πολιτών στις χώρες της πλούσιας Ευρώπης!

Με αυτό το παράδειγμα που το βιώνω και προσωπικά, εφόσον εγώ ανήκω στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ως εργασία αλλά και ως εκπαίδευση -εκτός από ένα μικρό πέρασμα από τα ΤΕΙ δύο χρόνων αλλά χωρίς πτυχίο αφού τα παράτησα, άρα σαν να μην υπάρχει το πέρασμα αυτό, αφού τα "χαρτιά" μας ανεβάζουν στην κλίμακα του κοινωνικού status quo) ενώ ο στενός προσωπικός μου περίγυρος ανήκει στην ανωτάτη τριτοβάθμια εκπαίδευση, θέλω να καταστήσω σαφές πως η Ταξική συνειδητοποίηση είναι πάρα πολύ δύσκολη από όλα τα στρώματα του εργαζόμενου Λαού.

Και το βασικό θέμα είναι το εξής: η κινηματική πρωτοπορία τι κάνει γι' αυτό εκτός από στείρες και ανούσιες συζητήσεις με κάποιον να σου μιλάει χωρίς πάθος σε ένα πάνελ επί μιάμιση ώρα και χωρίς ουσιαστική συζήτηση; Τα πράγματα σήμερα είναι πάρα πολύ δύσκολα σε όλα τα επίπεδα. Η κοινοβουλευτική Αριστερά φέρει μεγάλη ευθύνη για όλη αυτή την υποχώρηση σε ιδεολογικό επίπεδο αλλά και για τη στείρα περιχαρακωμένη ιδεολογική-κομματική της προπαγάνδα όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Εδώ ούτε καν η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά δεν έχει καταφέρει να κάνει ένα διακριτό τρίτο πόλο (μέτωπο), όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια των μνημονίων, με ένα Αντικαπιταλιστικό Μέτωπο που θα αγκαλιάζει όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι κινημάτων, οργανώσεων, κομμάτων βασισμένο σε ένα ελάχιστων σημείων πρόγραμμα της επόμενης μέρας. Ή τουλάχιστον ένα Αντιφασιστικό Μέτωπο που θα αγκαλιάζει δράσεις και προτάσεις σε ένα ευρύ φάσμα κινηματικών διαδικασιών: από την κυριαρχία στους δρόμους, μέχρι ιστορικές γόνιμες συζητήσεις και προβολή ντοκιμαντέρ με νέους και όχι της δικιάς μας σφαίρας και ιδεολογικής επιρροής.

Πως αλλιώς θα γίνει η Ταξική Συνειδητοποίηση; Μία καλή πρόταση είναι να δημιουργηθεί ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο που θα ανήκει στον τρίτο διακριτό εναλλακτικό πόλο: στο Αντικαπιταλιστικό Μέτωπο των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων-οργανώσεων-κινημάτων.


Ο 'υπαρκτός' σοσιαλισμός και το μέλλον
http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Poems&act=details&poem_id=204361


seizeTHEday
28-06-2013 @ 00:24
Όπως πάντα ο γραπτός σου λόγος δίνει πολύ τροφή για σκέψη. Άσχετα αν κάποιος διαφωνεί λιγότερο ή περισσότερο στα επιμέρους ένα είναι σίγουρο: η Ταξική Συνείδηση πρέπει να αφυπνιστεί, γαλουχηθεί, χειραφετηθεί.
Πρέπει αλλά... πως να γίνει αυτό όταν δε μπορούμε να κάνουμε, ακόμα και στο τόσο σημαντικό σήμερα-ΤΏΡΑ, ένα αποτελεσματικό αντιφασιστικό μέτωπο;

Παράδειγμα η σημερινή αντιφασιστική συγκέντρωση στο περιβολάκι της Νίκαιας.
Πρώτον: Οι μετανάστες ήταν λίγο περισσότεροι από τους Έλληνες.
Δεύτερον: Ενώ είχαν συναποφασίσει πολλοί σύλλογοι όπως ο σύλλογος εργαζομένων δήμων Νίκαιας, Ρέντη, Δραπετσώνας, Κερατσινίου, η ΚΕΕΡΦΑ και η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό Νίκαιας/Κορυδαλλού, οι τοπικές οργανώσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και άλλες οργανώσεις τοπικές ή και των όμορων δήμων, ο ντόπιος κόσμος εκτός μεταναστών (και από αυτούς πολλοί ήταν αλληλέγγυοι και όχι Νικαιώτες όπως κι εγώ) ήταν 6 με 8 δεκάδες μεταξύ σε αυτούς πολλές γυναίκες μικρές και μεγάλες, καθώς και μικρά παιδιά.

Από την άλλη και καθώς ξεκίνησε η αντιφασιστική πορεία έγινε αντιδιαδήλωση από Φασιστοειδή Χρυσαύγουλα από ότι ακούστηκε γύρω στα 50 τον αριθμό. Αυτοί είχαν έρθει έτοιμοι για χοντρό τσαμπουκά και η αστυνομία/ματ που ήταν ανάμεσα μας απέτρεψαν τα χειρότερα.

Βλέποντας του συντρόφους συναγωνιστές μου Έλληνες και μετανάστες έβλεπα αρκετούς ακόμα να έχουν έρθει με σαγιονάρες! Εννοείται πως περιφρούρηση με σημαίες/ρόπαλα δεν υπήρχε, καθώς και άτομα με κράνη εκτός από λίγα διάσπαρτα άτομα. Αυτοί όμως προκαλούσαν χοντρά και είχαν το θράσος να το κάνουν στην προσφυγική-αντιφασιστική-ανταρτομάνα Νίκαια. Εμείς κανονικά θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι και να τους πάρουμε στο κατόπι. Βέβαια μη ξεχνάμε πως είχαν και την κάλυψη της αστυνομίας-ματ-δίας και την προστασίας της.
Καταλαβαίνουμε σε ποιο σημείο έχουμε φτάσει; Το έχουμε Συνειδητοποιήσει;

Και τώρα τα αμείλικτα ερωτήματα: Εμείς πως απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις; Πως οργανωνόμαστε; Γιατί σήμερα δεν μπορούσαν, σε ένα τόσο κομβικό σημείο του αγώνα και της κυριαρχίας των δρόμων από τους Φασίστες, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δευτερευόντως να κατεβάσουν περισσότερο και οργανωμένο κόσμο στο δρόμο με σκοπό αν προκληθούμε να γίνει χοντρός τσαμπουκάς; Το ΚΚΕ και ο Α/Α/Α χώρος που ήταν;

Γενικώς -κάνω πάσα από το άρθρο σου και μιλάω για το σήμερα- ήμαστε πολύ πίσω σαν κίνημα μαχόμενων - ενεργών πολιτών σε όλα τα επίπεδα. Δε ξέρω πραγματικά αν υπάρχει χρόνος, διάθεση και θέληση για να κάνουμε την λ-υ-σ-σ-α-λ-έ-α αντεπίθεση που είναι αναγκαία και χρειάζεται από τους πολλούς -ή τουλάχιστον από την εργατική πρωτοπορία που κατεβαίνει διάσπαρτη στο δρόμο. Διασπασμένοι βαδίζουμε ενώ οι άλλοι ενώνονται και αντεπιτίθενται καθημερινά και μας παίρνουν μία μία τις κατακτήσεις μας.

Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε, να ενωθούμε -τουλάχιστον η εργατική πρωτοπορία που κατεβαίνει διασπασμένη στο δρόμο- και να σηκωθούμε από το καναπέ, το καφενείο, τη καφετέρια, το γραφείο, την έδρα, την παραλία και πούμε ΦΤΑΝΕΙ ως ΕΔΩ!



Δημοσίευση στο stixoi.info: 29-01-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: