Texts Tags by Chronological order

1987 (1) 1988 (2) 1989 (1) 1990 (5) 1991 (7) 1992 (17) 1993 (2) 1995 (1) 1999 (4) 2002 (5) 2005 (17) 2006 (52) 2007 (63) 2008 (44) 2009 (15) 2010 (50) 2011 (22) 2012 (15) 2013 (24) 2014 (22) 2015 (22) 2016 (20) 2017 (10) 2018 (11) 2019 (4) 2020 (10) 2021 (5) 2022 (5) 2023 (2)

---> ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! διαβάστε σχετικά με το blog

---> ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! διαβάστε σχετικά με το blog
κάντε κλικ πάνω στην εικόνα

19/02/2018

δεκαέξι χρόνια διαδίκτυο ~ sixteen years internet

Γιορτάζουμε τα 16 χρόνια περιπλάνησης στο (ελληνικό) διαδίκτυο.   19-2-2018




Σαν σήμερα πριν 16 χρόνια άρχισε η περιπέτεια μου στο διαδίκτυο και δη βέβαια μέσα από την "ελληνική μορφή" του. Ήταν τότε που ως ελεύθερος επαγγελματίας αναγκάστηκα να κάνω σύνδεση με το διαδίκτυο, μέσω modem και χρονοχρέωσης βέβαια, όταν η τράπεζα όπου συνεργαζόμουν για τις άτοκες δόσεις ήθελε μέσω διαδικτύου αυτόματα να παίρνονται οι εγκρίσεις για αυτές. Έτσι αρχίζει και η δική μου περιπέτεια μέσω της τεχνολογικής επανάστασης σε μία άλλη μορφή ψυχαγωγίας, πληροφορίας, μόρφωσης, και όλων των άλλων χρήσεων όπου μπορεί ο καθένας να κάνει μέσω του διαδικτύου. Πραγματική επανάσταση αν σκεφτεί κάποιος που ήμασταν σε επίπεδο τουλάχιστον πληροφορίας, ενημέρωσης κτλ πριν το 2000 και που είμαστε σήμερα μέσω κυρίως των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ).

Θα εστιάσω λίγο πάνω σε αυτό που πραγματικά με βοήθησε να χειραφετηθώ πολιτικά με αποτελεσματικότερο, γρηγορότερο και ουσιαστικότερο τρόπο και εννοώ την χρήση του διαδικτύου προς αυτό το σκοπό, δηλαδή την διάδοση της ενημέρωσης και της πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο μέσω ανεξάρτητων κινηματικών πηγών από ανένταχτους και ανεξάρτητους πολίτες (μέσω της δημοσιογραφίας πολιτών) και από ανένταχτα και ανεξάρτητα ΜΜΕ. Εξάλλου στο τέλος αυτού του κειμένου θα δείτε συνδέσμους που θα σας παραπέμψουν σε κείμενα όπου είχα γράψει παλαιότερα για τη χρήση του διαδικτύου γενικά που επαληθεύουν και σήμερα αυτά που πίστευα και τότε. Δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικά δυστυχώς, φαινόταν από τότε σιγά-σιγά που θα πήγαινε το πράγμα.

Ανεξάρτητα και ανένταχτα εννοούμε τα επαγγελματικά/ερασιτεχνικά ΜΜΕ ή την "δημοσιογραφία πολιτών" ως προς τον σκοπό-στόχο της διάδοσης της γνώσης, της πληροφορίας και της ενημέρωσης. Το γράφω αναλυτικά αυτό το κομμάτι διότι ανένταχτος και ανεξάρτητος δεν είναι κανένας με την ευρεία έννοια του όρου: απλά άλλος γράφει ένα άρθρο για να διαδώσει πληροφορίες υπερασπιζόμενος ή αποσιωπώντας και παραπλανώντας το αναγνωστικό κοινό του υπέρ του διαφημιστή τραπεζίτη της ιστοσελίδας του και άλλος γράφει ανιδιοτελώς από τον προσωπικό του χρόνο άρθρο όπου επιστημονικά και τεκμηριωμένα -χωρίς "χορηγούς" και χρήμα από πίσω- υπερασπίζεται τις Σκουριές Χαλκιδικής από την Καναδικών συμφερόντων θυγατρική εταιρεία της μητρικής eldorado gold, Ελληνικός Χρυσός -Hellas Gold. (Διάλεξε με ποιους θέλεις να είσαι.)

Πέρα από τα "στραβά" του μέσου (του διαδικτύου δηλαδή) θα πω και εγώ το κοινότυπο -που είναι πέρα για πέρα σωστό- πως δεν είναι κακό το μέσο αλλά σαφώς ο τρόπος με τον οποίο το χρησιμοποιούμε. Αν το χρησιμοποιείς ως μέσο-όπλο για να βρεθείς έξω στην πραγματική ζωή σε όποια δραστηριότητα κι αν κάνεις εντός του, συναισθηματική, κοινωνική, συνδικαλιστική, πολιτική, επαγγελματική, τότε το χρησιμοποιείς τις περισσότερες φορές σωστά. Αν όμως εκτονώνεσαι μέσω ενός διαδικτυακού περιβάλλοντος που σε αποξενώνει από την πραγματική ζωή και την πραγματική ανθρώπινη επαφή τότε είσαι σίγουρα σε λάθος δρόμο και εδώ είναι που αρχίζουν τα κυριότερα προβλήματα. Ειδικά από διαδικτυακούς "επαναστάτες", "εραστές" και ψωνάρες έχουμε χορτάσει στην ελληνική δικτύωση αλλά φαντάζομαι πως αυτό είναι παγκόσμιο πρόβλημα-φαινόμενο.

Κλείνοντας θέλω να γράψω πως το διαδίκτυο μέσω της επανάστασης που έφερε ειδικά στην ενημέρωση και την διάδοση της πληροφορίας (προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν καθόλου άλλοι τομείς όπως διαδικτυακά παιχνίδια, διαδικτυακό σεξ, κτλ) είναι το μέσο-όπλο που πραγματικά οι "από κάτω" θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε, την τελευταία δεκαετία, για να ενωθούμε και να αντεπιτεθούμε σε τοπικό, σε εθνικό, σε ηπειρωτικό και σε διηπειρωτικό επίπεδο. Δεν καταλάβαμε έγκαιρα σε μεγάλη κλίμακα την δύναμη του και αυτό παγκόσμια έχει ήδη αρχίσει εδώ και χρόνια να ελέγχεται και να παρακολουθείται. Είχαμε μία ακόμα δυνατότητα και την χάσαμε κι αυτήν. Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου έφυγε ή δεν μπήκε καν στην φάση της δημιουργίας blog και πήγε σαν τα πρόβατα στην έτοιμη λύση κουτσομπολιού-καφενειακού επιπέδου των ΜΚΔ όπως είναι το facebook και το twitter στην μεγάλη του πλειοψηφία.

Έχουμε να δούμε πολύ χειρότερα στο διαδίκτυο και εδώ είμαστε να επιβεβαιωθεί η αρθρογραφία που λέει πως θα υπάρξει πολύ σύντομα πλήρης και καθολικός έλεγχος των μεγάλων αμερικάνικων ΜΚΔ όπως είναι η google, το facebook και το twiter που δυστυχώς αυτά "μας ενδιαφέρουν" αφού σε αυτά μέσα είναι όλος ο κόσμος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποχαύνωσης που δημιουργούν τα μέσα αυτά (κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο) είναι το facebook όπου σου στέλνουν τα χρόνια πολλά, συγγενείς, γνωστοί και διαδικτυακοί φίλοι, σε γενέθλια και σε γιορτές μόνο όταν είσαι διαδικτυακός τους "φίλος" στο συγκεκριμένο μέσο παρά του ότι μπορεί να έχουν ή να ξέρουν και το email σου και το τηλέφωνο σου: δηλαδή αν δεν είσαι στο facebook απλά δεν υπάρχεις για την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου. Το έχω δοκιμάσει πολλές φορές μέσα από πολλούς τρόπους και είναι πλέον καρατσεκαρισμένο και διπλά και τριπλά σιγουράκι.

Εμείς ας κρατήσουμε αυτά που πιστεύουμε ως καλά διότι ΔΕΝ μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο για τον πολύ κόσμο. Αυτά. Στο επανιδείν αγαπητέ μου αναγνώστη.


διαβάστε παλιότερα κείμενα μου σχετικά:






Δεν υπάρχουν σχόλια: